Hard gras

http://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Socialistisch ingooien

2 januari 2018

Het is niet anders, de belangrijkste wedstrijd van 2017 was FC Lisse tegen Quick Boys op 7 november. Het was een test voor nieuwe spelregels onder toezicht van de FIFA Chief Officer for Technical Development, Marco van Basten.
Van Basten heeft genoeg interessante ideeën over waar het heen moet met de voetbalspelregels. Ze staan hier op de site. Maar visie is één, de vaardigheid om iets te kunnen veranderen is twee, zeker in een verdorven internationale organisatie als de FIFA. Daar moet je sociaal inzicht, tact èn een plan voor hebben. Het is de vraag op basis van zijn loopbaan tot nu toe of van Basten dat in huis heeft.
Er staat wat op het spel. Neem de intrap die de ingooi vervangt. Iedereen die wel eens tegen een bal heeft geschopt, vermoedt dat de intrap het spel aanzienlijk zal verlevendigen. Maar we doen het nog niet.
We zijn op zoek gegaan naar eerdere spelregelveranderingen. In het standaardwerk Sport en socialisme beschrijft Hans Dona (jarenlang socialistisch sportwethouder in Den Bosch) de omgang met sport van de sociaal-democratie in de vooroorlogse jaren. Socialisten hadden eigen spelregels en voetbalden volgens de regels van de Socialistische Arbeiders Sport Internationale. Vooral inworpen waren onderworpen aan een eigen socialistisch regiem. Bij ingooien kon je buitenspel staan. Een foute inworp betekende een vrije trap. En elke vrije trap mocht direct op doel.
Wellicht kan de FIFA de intrap eerst uitproberen in gebieden waar het socialisme moedig stand houdt: Noord-Korea, Cuba, Nijmegen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol