Hard gras

http://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De piraat van Real

16 februari 2017

De echte Sandokan was geen voetballer, maar een afgezette Indiase prins die later als piraat huishield op de eilanden in de Zuid-Chinese en het met zijn vriend Yanez opnam tegen de Nederlandse en Britse kolonisten. Alleen: de echte Sandokan heeft nooit bestaan. Het is een personage in een boekenserie van de Italiaanse schrijver Emilio Saligari.
Zo wordt de Sandokan in dit verhaaltje automatisch de echte Sandokan. Begrijpt u? De echte naam van de echte Sandokan, Juan Jose Jimenez Collar, was er alleen voor de burgerlijke stand. Verder noemde iedereen Sandokan gewoon Sandokan. Precies in de tijd dat Sandokan doorbrak als verdediger bij Cadiz, was in Spanje de serie Sandokan op televisie. Met de Indiase acteur Kabir Bedi als Sandokan.
Sandokan (de Spaanse) speelde in totaal tien seizoenen voor Cadiz. Een back met een uitgesproken stijl. Johndewolfesque avant la lettre. Naast die tien jaar Cadiz staat er nog een club op Sandokans lijstje. Real Madrid. De woesteling bij De Koninklijke. Hij, de piraat, veroverde met een van de keurigste clubs ter wereld de UEFA Cup. Een basisplaats veroverde hij in drie seizoenen nimmer (al speelde hij wel vier interlands), zijn voornaamste wapenfeit bleef een (mislukte) poging om in de Clasico tegen Barcelona een Maradona-goal te voorkomen en daarbij keihard tegen een paal te glijden.
Eenmaal geen voetballer meer, ging hij op in het zachte ruisen van de anonimiteit. Er waren baantjes, als ober, metselaar en havenarbeider. Er was die arrestatie wegens vermeende bijdrage aan een cocaïnesmokkel. En er was dat personage dat plots opdook in een van Spanjes grootste soaps. Een oud-voetballer van Cadiz met lang haar en een liefde voor de fles. Elke overeenkomst met bestaande personen… Jaja.
Wie foto’s googelt van Sandokan in Real-wit, vindt een opvallend recent plaatje. Een vijftiger op voetbalschoenen, nog altijd met dat uiterlijk van een zeeschuimende Indiase prins. Wat dikker nu, verder: sprekend Kabir Bedi. Hij ziet eruit alsof hij een prijsvraag heeft gewonnen. 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen