Hard gras

http://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Griep

20 maart 2017

Schrijven over griep is als schrijven over je katten of over een boom die in je tuin staat, een boom met een vogelnestje erin: er is even niets anders, er is vooral geen ander onderwerp. Tegelijkertijd laat de stukjesschrijver die zijn eigen griep tot onderwerp neemt ook nog iets anders zien: ik ben stoer, ik heb dan wel veertig graden koorts, maar ik schrijf onder alle omstandigheden, ik zal eens laten zien wie er hier de baas is.

Bij mij viel de koortspiek in de nacht van donderdag op vrijdag. Vaak droom ik tijdens een koortspiek de hele nacht dezelfde droom. De laatste keer ging die droom over vuilniszakken die moesten worden meegenomen. Af en toe schrok ik zwetend wakker, daarna droomde ik weer naadloos verder over dezelfde vuilniszakken die nog altijd aan de straat stonden.

Afgelopen donderdagnacht ging de droom over het wapenschild van D66 dat in de krater van een werkende vulkaan moest worden afgezonken. Het was een behoorlijk ingewikkeld karwei dat dan ook de hele nacht in beslag nam. Het fijne van koortsdromen is dat je ze niet hoeft te duiden. Vulkaan – hitte, dat is het wel zo’n beetje.

Het fijne van griep is verder dat ik me nergens meer schuldig over voel deze dagen. Over dat ik niet verder lees in dat dikke boek. Dat ik gisteren ook naar Bournemouth – Swansea City keek bijvoorbeeld en dat ik pas echt ging slapen toen Match of the Day was afgelopen. Vandaag (we schrijven zondag) is de dagindeling helemaal duidelijk: om 12.30 uur Heerenveen – Feyenoord, om 14.30 uur Excelsior – Ajax, dan om 17.30 uur Manchester City – Liverpool, om 19.00 uur Studio Sport, om 20.45 uur Barcelona – Valencia, en tot besluit om 23.30 uur Match of the Day.

Griep maakt het leven kortom overzichtelijk. De katten, de boom in de tuin – ik ben hooguit nog nieuwsgierig naar welk clubwapen er vannacht in de vulkaan zal worden afgezonken.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Herman Koch

Lees alle blogs van Herman Koch >

Herman Koch