Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Ander woord voor voetbal

19 april 2017

Bij het woord ‘Ajax’ keek mijn zoon mij steevast glazig aan. Hij zat mijn fossiele enthousiasme gehoorzaam uit en ging daarna gauw verder met zijn eigen Fifa-wedstrijd.

‘Ajax ‘moest voor hem iets zijn als ‘voorzetselvoorwerp’, ‘worteltrekken ‘ of ‘de Unie van Utrecht’: iets wat volgens volwassenen verplicht scheen te zijn, maar waarvan het belang hem ten enenmale ontging. Braaf was hij een paar keer met me meegegaan naar de Johan Cruijff Arena, zoals kinderen vroeger op zondag meegingen naar de kerk. Hij had die eindeloos durende wedstrijden enkel uitgehouden vanwege de sfeer om het veld heen: de kermisherrie, het balletje hoog houden door een junior in de rust, het vijftigduizendvoudige ‘oeee!’ bij een gemiste kans, schreeuwende mannen met bier. Maar met voetbal had het eindeloze terugspelen waar hij getuige van was, niets te maken. Hij vond het geloof ik een beetje zielig voor me dat ik voetbal met Ajax associeerde, terwijl er toch ook zoveel echt moois te genieten en te bewonderen viel. Hij met zijn shirtjes van Real Madrid, Bayern München, het Spaanse elftal, met zijn eigen Fifa-team, waarin hij de grootste talenten uit de Europese competities verzamelde.

Maar – Ajax-Feyenoord, Ajax-Kopenhagen, Ajax-Schalke – eindelijk begrijpt hij mij. En ik begrijp Ajax weer. Het is weer wat het altijd geweest is: een ander woord voor voetbal.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése