Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Acties vóór de tel

7 maart 2017

Zeg sambavoetbal en iedereen weet wat je bedoelt. Maar bal en muziek hebben méér met elkaar gemeen. Veel vedetten beginnen hun passeerbewegingen bijvoorbeeld in jazzstijl, net vóór de tel.
Net vóór de tel? Nou en of, weet Fred Duijnstee. Hij was jarenlang beroepsmuzikant, maar brengt nu spelers technische vaardigheden bij op basis van ritmische deelbewegingen. Kap-en-draai-koning Wiel Coerver was zijn grote voorbeeld, later liep hij stage bij René Meulensteen en inmiddels filosofeert hij met trainer Ricardo Moniz over de ritmische aspecten van het voetbal.
Duijnstee legde het verband tussen sport en muziek op de speedladder. Hij kreeg het maar niet voor elkaar, al die pasjes, tótdat het ritme van de 7de van Beethoven in zijn brein klonk: pám-padam-pám-padam. Opeens was die klereladder een fluitje van een cent…
Daarna begon hij passeerbewegingen te ontleden van grootheden als Cruijff en Cristiano Ronaldo. Wat bleek? Ze startten hun acties steevast op een vóór-de-tel-moment. Sneijder, Afellay, Aissati – idem dito…
Intussen heeft Fred een reeks bewegingen met focus op het ritme tot in detail uitgewerkt. Zijn pupillen hoeven er natuurlijk niet bij te zingen, maar volgens hem kan de combinatie muziek–voetbaltechniek het Nederlandse voetbal alleen maar aantrekkelijker maken.
Ik geloof hem. Unieke talenten met unieke acties zullen er altijd zijn. Maar als ook meer modale spelers straks het door tactiekoverkill soms loodzware spelletje kunnen openbreken met iets onverwachts (vóór, na of tijdens de tel), heeft de Hollandse School zijn bestaansrecht opnieuw bewezen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan