Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Gratis kip als Den Haan speelt

3 oktober 2014

Voor Gerard den Haan, een onterecht vergeten cultspeler van NAC, bedacht de plaatselijke McDonald’s ooit een speciale voordeelactie. Begin jaren ’90 stond in dagblad De Stem tweewekelijks een middelgrote advertentie, achterop het sportkatern. Er stond, in vettige letters:
‘Gratis kip als Den Haan speelt’
De bedoeling was dat je na afloop van een Avondje NAC vlug langs de McDonald’s in de Karnemelkstraat fietste. Op vertoon van je verfrommelde toegangskaartje kreeg je dan een gratis doosje met zes McNuggets – en een sausje naar keuze.
De enige reglementaire voorwaarde was dat Gerard den Haan die avond daadwerkelijk had gespeeld. Dat was niet perse een vanzelfsprekendheid, want Den Haan, een jongen uit Gorinchem met lang blond haar tot op zijn kont, was één van de minst getalenteerde profvoetballers aller tijden.
Misschien was hij puur technisch gezien wel de slechtste ooit. Den Haan was pas op zijn zeventiende begonnen met voetballen, bij SVW, een klein amateurclubje uit zijn geboortedorp. Hij kon de bal letterlijk nog geen vijf keer hooghouden, en het mooie was: zelf wist hij dat als geen ander.
Dat juist hij uitgroeide tot – met afstand – de populairste NAC-speler van zijn tijd, kwam vermoedelijk omdat Den Haan bereid was te sterven voor NAC. Hij sleurde en jaagde en worstelde, tot bloedens toe desnoods. Met enige regelmaat liep hij letterlijk kotsend het veld af. Nooit meer zagen wij een voetballer zo onwaarschijnlijk zijn best doen als Gerard ‘Samson’ den Haan, de held van de B-side. 
De enige voetballer aller tijden voor wie McDonald’s gratis kip weggaf.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus
Sjoerd Mossou