Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Ondertussen in Zweden

25 februari 2012

– Het is hier min twintig -, sms ik naar Henk.

– Hier ook -, schrijft hij terug. – De wedstrijd begint zo meteen.-
In Zweden is het al maandenlang zo koud. De vorst zit in de grond en de velden zijn zo hard als graniet. Er wordt niet gevoetbald.
Berichtgeving over voetbal elders in de wereld is spaarzaam. In Zweden is iedereen vooral in Zweden geïnteresseerd. Bij elk huis staat een vlaggenmast met een blauw-gele wimpel. Dat vinden ze hier niet belachelijk of verdacht, maar heel gewoon. Ik sla de krant open, Dagens Nyheter, het grootste dagblad van Zweden. Goed zoeken.
Ja hoor, ergens onder op een linkerpagina staan uitslagen uit het buitenland. Ook uit Nederland. Dat is een vreemd kort rijtje uit een kaboutercompetitie van acht clubs. ‘Eindhoven-Waalwijk’, lees ik. Wat zijn dat voor rare verenigingen? Ze bedoelen PSV en RKC. ‘Rotterdam’ staat er ook bij, ‘Guidetti drie goals’. Clubs zonder Zweedse spelers bestaan niet.
Verderop in de sportbijlage tref ik een enorm artikel aan over de triomfen van Guidetti ‘bij de belangrijkste club uit de Nederlandse competitie’. Mooie foto’s ook. Guidetti’s opa kwam uit Italië, maar Guidetti zelf is gelukkig door en door Zweeds.
Terug in Amsterdam zie ik hoe Guidetti zich met neergeslagen blik verontschuldigt tegenover de collega’s, de fans, de halve wereld. Heel Zweeds. In de herhaling stormt hij met bloot bovenlijf, zwaaiend met zijn shirt, door de regen. De Italiaanse grootvader in hem is even opgestaan.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Anna Enquist

Lees alle blogs van Anna Enquist >

Anna Enquist