Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Arthur bespreekt: ‘Goooooal! Goal! Goal!’

10 juni 2014

Citaat: ‘Ik weet niet hoeveel decibel ik toen produceerde.’

Wie? Rik de Saedeleer, de vorig jaar op 89-jarige leeftijd overleden Belgische oud-voetballer en televisiecommentator, over zijn lange uitroep nadat spits Erwin van den Bergh tijdens het WK van 1982 scoorde in het openingsduel tegen regerend wereldkampioen Argentinië.

Waarin? ‘Goooooal! Goal! Goal!’

Wanneer? 1990, BRT uitgave.

Hoe? In hoofdstukken van verschillende lengte beschrijft De Saedeleer zijn loopbaan als voetballer van Racing Mechelen en als commentator bij de Belgische omroep BRT.

Waarom lezen? 
Het was in het begin van de jaren tachtig dat Nederlandse clubs ternauwernood de tweede ronde haalden van een van de drie Europacup toernooien. Het Nederlands elftal probeerde zes jaar lang tevergeefs zich te plaatsen voor een EK of WK. De afwezigheid op deze toernooien begon te wennen. En de prestaties van het Belgische voetbalelftal maakte het zelfs dragelijk. Erwin van den Bergh dus in de openingswedstrijd van het WK 1982 tegen Argentinië: ‘Goooooal. Goal! Goal!’. Jan Ceulemans met een machtige solo tegen Rusland in 1986. ‘De inspanning van het jaar!’ En in dezelfde wedstrijd het doelpunt van Stéphane Demol. ‘Daar is ‘t. Demol, Demol, Hahahahaah!’ De Rode Duivels speelden in die jaren mede dankzij het aanstekelijk commentaar van De Saedeleer ook een beetje voor Nederland. Die wetenschap kan fijn zijn voor straks tijdens het WK in Brazilië: in donkere tijden biedt een nieuw gekozen favoriet elftal de voetballiefhebber zomaar ineens weer een hoop plezier. ‘

Gooooal Goal Goal

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Arthur van den Boogaard