Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Akinori Nishizawa

13 juli 2016

Aan de man die Nederland verrijkte met HotseKnotsBegoniavoetbal had Akinori Nishizawa in het seizoen 1995-1996 zijn beste leermeester. Als de Japanse tiener vanwege de taalachterstand een oefening niet begreep, legde trainer Bert Jacobs vaderlijk een arm over de ranke schouders van hét talent uit Osaka. Dat zag ik tijdens trainingen van Volendam vaak gebeuren.

Voor Nishizawa werd ik óók een vaderfiguur, op zijn vrije woensdag. Dan reed ik naar het palingdorp en belde aan bij zijn bovenwoning in een karakteristiek pand achter de Dijk. De jeugdinternational keek er wekelijks naar uit dat ik hem kwam ophalen. Van zijn Japanse club Cerezo mocht hij een jaar ervaring opdoen bij een eredivisieclub zonder speelgerechtigd te zijn. Grote honger naar de bal had hij. Maar steeds groter werd zijn trek in het lekkers uit de Japanse keuken. All-you-can-eat-sushi-paleizen waren er nog niet.

Mijn Japanse echtgenote werd zijn geliefde kokkin. Voor en na de woendagse maaltijd keek hij leergierig naar alle voetbalvideobanden uit mijn collectie. De docu over Dennis Bergkamp was zijn favoriet. We hielden contact. En ook al heeft hij later in 29 interlands tien keer voor Japan gescoord, hij kan in Osaka altijd rustig over straat. De ene keer dat ik naast hem lopend pardoes werd herkend door een Japanner, zei hij glimlachend: ‘Hans-san, jij bent in deze stad veel bekender dan ik…’

Lezerspost van Hans Vos

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)