Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Bij Dennis in de auto

14 augustus 2014

Zal ik je een lift geven, vroeg hij na afloop. Graag, zei ik, en het werd een ritje om nooit te vergeten. Een minuut of tien, een paar kilometer slechts, van stadion De Meer naar station Amsterdam Amstel. Het was voorjaar 1991, hij was bijna 22 en bestuurde zijn Ajax-auto elegant, zoals hij de bal richting gaf op het veld. Vliegangst bestond nog niet, een standbeeld evenmin.

Ik mocht hem interviewen en hij was bescheiden, verlegen bijna. Misschien omdat een vrouw in de sportjournalistiek nog minder vanzelfsprekend was dan nu, waarschijnlijk omdat hij niet anders kon. Natuurlijk ging het over voetbal, een ander onderwerp bestond niet. Over zijn doorbraak bij Ajax en over zijn plek in Oranje. Maar ook over zijn droom om ooit bij een buitenlandse topclub te spelen. Barcelona noemde hij en Juventus en AC Milan, maar de rood-blauwe, zwart-witte of rood-zwarte strepen zou hij nooit dragen. Zijn successen beleefde hij in het rood-wit, eerst bij Ajax, later bij Arsenal.

Heel groot zou hij worden, één van de allerbesten. Het hysterische gegil van Jack van Gelder kleeft aan zijn wonderschone doelpunt tegen Argentinië, in Londen is hij voor eeuwig op een voetstuk geplaatst.

In de auto zette hij muziek aan. R&B was het, muziek waarbij je ritmisch meebeweegt, maar Dennis bewoog niet. We luisterden ongemakkelijk naar de klanken die hem niet pasten. Die muziek had hij van Bryan Roy gekregen, vertelde hij. Bryan had verstand van muziek, hij niet. Je zag het Bryan zo doen, lekker swingen achter het stuur, een beetje playbacken misschien en een tikkende ring op de versnellingspook. Dennis bewoog niet in de auto. Dennis bewaarde zijn bewegingen voor het veld.

 

Lezerspost van Linda Helsdingen

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)