Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Cult

1 september 2017

31 augustus 2017, klokslag middernacht. Wat iedereen al wist is gebeurd, de transfergekte is weer doorbroken met een krankzinnig hoge transfersom. PSG betaalde 402 miljoen euro voor twee spelers. Tien jaar geleden was de duurste voetbaltransfer de Spanjaard Fernando Torres die van Atletico Madrid naar Liverpool trok voor 39 miljoen euro. Ten opzichte van de Braziliaan Neymar in 2017 met een waarde van 222 miljoen euro is dat een inflatie van 569% in tien jaar tijd. Clubs proberen zich in te dekken tegen een oneindige inflatie. Real Madrid heeft zijn ‘top’ spelers verzekerd met een afkoopclausule van 1 miljard (!) euro. 
 
Hoe wordt de marktwaarde van een voetballer bepaald? Een vast kader is er niet. Een voetballer met een jonge leeftijd heeft doorgaans een hogere waarde dan een voetballer aan het einde van zijn carrière en hoe korter de duur tot einde contract hoe goedkoper. Maar potentie, snelheid, uithoudingsvermogen, souplesse, spelinzicht, schot -en kopkracht, zijn moeilijk uit te drukken waarden in geld. Conclusie het is in werkelijkheid wat de gek er voor geeft.
 
Maar waar draait voetbal in haar essentie nu om? Vermaak, spelplezier en entertainment. Als dit de basis van het voetbal is dan staat ons nog een veel grotere voetbalinflatie te wachten. Wat te denken van de vreemde vogels, de knuffelberen, de zonderlinge en opvallende types, ook wel bekend onder de naam ‘Cultvoetballer’. Ze voetballen vaak op een ander niveau dan de voetballers die nu (nog) de record transferlijsten aanvoeren maar je wordt er tenminste vrolijk van.
 
Fenomenale Cultvoetballers als Tom Beugelsdijk en Melvin Platje zijn nu al niet meer te verzekeren.
 
Lezerspost Joep Henst
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)