Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Breuk en zijn Gouden Kalf

18 juli 2013

Ik ben 20 jaar en ben keeper bij het eerste. Mijn dorpsclub speelt ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan tegen een oud-Nederlands elftal. Toch ietwat teleurgesteld kijken mijn teamgenoten en ik op het veld naar onze tegenstanders.

Geen bekende helden als Bogarde of Seedorf voor ons, maar vage bekenden als Peter Houtman, Bennie Wijnstekers en John Feskens die maar liefst 2 wedstrijden in oranje onder- 19 heeft gespeeld. Eén iemand maakt gelukkig alles goed: Hans van Breukelen.
De Breuk maakte van iedere wedstrijd een voorstelling, met een zestienmetergebied als podium. Ik ken zijn films van buiten: Het vingertje en de pingel, De Breuk klapt voor de scheids en De knie in de zij van Frank Mill. Van Breukelen was een groots acteur in een theatervoorstelling die een miljoenenpubliek trok. De EK-bokaal was voor hem een Gouden Kalf. Nu staat ‘ie tegenover me en schudt me de hand.
‘Veel plezier, keep.’ Hij draait zich om en loopt richting podium. Mijn schreeuwende dorpsgenoten lijken op groupies. Na een paar minuten moet hij al in actie komen. Met moeite, maar sierlijk gaat hij naar de grond. De bal verdwijnt achter hem in het net. Oude films schieten door mijn hoofd: een shot van zijn lach, een gemeen applaus, een vinger richting oog, een scheldkanonnade naar zijn verdediging. Maar de Breuk lacht en applaudisseert. De Breuk krijgt een tegendoelpunt en applaudisseert. De Breuk is een briljant acteur.

Dit artikel is geschreven door Dion van Meel

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)