Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De mooiste doelpunten

10 januari 2018

Je moet me geloven. Je zal zeggen dat het een vorm van zelfbedrog is, Hineininterpretierung op basis van de tv-beelden achteraf, maar ik zweer je dat het geen inbeelding is.
Het fenomeen is steeds hetzelfde: een afvallende bal zeilt uit het strafschopgebied richting oprukkende middenvelder en die pakt uit met zijn handelsmerk, een keiharde trap vanuit de tweede lijn richting doel. Een pegel, een kanonsschot, zijn guilty pleasure sinds hij bij de U17 vanwege zijn vista een rijtje achteruit werd geschoven. Hij plant zijn rechtervoet stevig in de grond en haalt uit met links. Heup, romp, armen, zijn hele lichaam gooit hij in het schot. Met zijn linker begeleidt hij zo lang mogelijk de bal, waardoor zijn rechtervoet automatisch los komt van de grond. En dan gebeurt het: op dat moment, op het ogenblik waarop zowel speler als bal zweven, op dat eigenste moment gaat de wereld in slow motion.
Het stadion verstomt, vlaggen en sjaals vervagen tot een waas van kleuren waartegen maar één ding scherp afsteekt: de bal die zich tergend langzaam richting doel verplaatst. Het publiek houdt zijn adem in en volgt met zijn blik het punt in de ruimte waarin het hele universum zich in die fractie van een seconde heeft samengebald. De omgekeerde Big Bang.
Ik kijk gespannen toe terwijl de bal centimeter per centimeter op zijn doel afstevent. Ergens buiten beeld hangt de doelpuntenmaker in spe nog steeds roerloos in de lucht, versteend in de tijd, ook zijn blik gericht op de baan van het schot. Traag scheert de bal langs de rug van een verdediger die zich heeft afgewend van het projectiel dat met de snelheid van een slak zijn richting uit kwam. Nu lijkt de bal lichtjes af te buigen naar rechts maar als hij dit traject aanhoudt, verdwijnt hij over doel. Het zal toch niet waar zijn? Nee, hij corrigeert zich, begint langzaam hoogte te verliezen. Dan toch richting winkelhaak?…Toch?…Nee?… Ja…toch…Ja, buiten bereik van de keeper!…Binnen!
Wanneer de bal tegen de netten knalt, stopt de slomo, even abrupt als hij was gestart. Het stadion ontploft, muziek schalt uit de luidsprekers. Kleur en geluid gaan weer op volle sterkte. De doelpuntenmaker, uit zijn verstarring bevrijd, is al naar de cornervlag gespurt en viert met de supporters.
De mooiste doelpunten zijn die waar een lang uitgesponnen combinatie aan voorafgaat. Met elke pass stijgt de hoop en de verwachting op een doelpunt. De spanning wordt geleidelijk opgebouwd. Bij een rechtstreekse trap op doel gaat mijn brein dan ook die ene seconde rekken in de breedte, in een poging er het maximum uit te halen wat er uit te halen valt. Omdat het ultieme genot niet ligt in de ontlading, maar in de anticipatie. 
’s Avonds bij thuiskomst kijk ik nog even vluchtig naar de samenvatting waarin het doelpunt vanuit drie verschillende camerastandpunten wordt geanalyseerd. De studiogasten loven de uitzonderlijke traptechniek en verbazen zich over de haast onmogelijke curve van de bal. Ik haal mijn schouders op. Die bal ging binnen. Dat zag je meteen.
Lezerspost van Elke de Jagher
 
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)