Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De sterfdag van Harold Wilson

3 juni 2015

Harold Wilson stierf op 24 mei 1995. En dat wordt tot in den treure herdacht. De Labour-politicus was premier van het Verenigd Koninkrijk tussen 1964-1970 en 1974-1976. Zijn verlichte regering schafte de doodstraf af en legaliseerde homoseksualiteit en abortus. Maar maakte er economisch een potje van. Belangrijker: Wilson was voetbalgek en ging aan de hand van zijn vader naar wedstrijden van Huddersfield Town. The Terriers werden toentertijd driemaal achtereen landskampioen (1924-1926).

Wilson de premier vertoonde zich graag bij zijn favoriete club, wat leidde tot veelvuldig kleedkamerbezoek op wedstrijddagen. Hij associeerde zich dermate driftig met voetbal dat hij tijdens de WK-finale in eigen land (1966) spreektijd bij de BBC afdwong. Hij wilde in de rust zijn hoogdravende tactische analyse laten horen. Het werd nog gekker. Wilson vermoedde een magisch verband tussen de prestaties van het Engelse elftal en zijn eigen politieke partij. Tijdens het WK van 1970 verloor titelhouder Engeland na een 2-0 voorsprong tragisch van West-Duitsland. En luttele dagen later leed Labour een rampzalige verkiezingsnederlaag. Waardoor Wilsons bizarre theorie werd bevestigd. In zijn tweede ambtstermijn trad hij vrijwillig terug; later bleek dat hij leed aan beginnende Alzheimer.

Leuk allemaal hoor, dit vrolijke gezemel over een voetbalmaffe Prime Minister. Maar dat Ajax op diens sterfdag, 24 mei 1995, de Champions League won? Daar hoor je de laatste tijd niemand over.

lezerspost van Gijs Lauret

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)