Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De verschrikkelijke sneeuwman uit Conakry

24 januari 2013

Toen de supportersbus vertrok, was er nog geen vlokje aan de lucht. In Enschede bleek de wereld spierwit. Zo’n vijfduizend toeschouwers hielden elkaar warm in Het Diekman. De staantribunes keken uit op de sintelbaan, die zich prima zou lenen voor een rondje 31.

Dat seizoen speelde Willem II zijn uitwedstrijden in driedelig wit: blanco shirts, smetteloos witte broeken en dito sokken met rood-wit-blauwe bies. Een beter camouflagetenue bestond niet. De opvallendste verschijning in dit winterlandschap was Mohamed Sylla. De international uit Guinee (met handschoenen, zonder maillot) was een paar jaar eerder door Piet de Visser naar Tilburg gehaald.

Uitgerekend de grillige Sylla bleef eenvoudig op de been op de Enschedese piste. Al in de tweede minuut schoof hij de oranje bal achter Sander Westerveld, die zijn debuut maakte in de PTT-Telecompetitie. En nog voor rust scoorde hij een tweede keer. De Tricolores wonnen met 0-3. Het was het laatste seizoen dat je twee punten kreeg voor een overwinning. En ook het laatste jaar van voetbalnomade Sylla in Tilburgse dienst. In 145 wedstrijden scoorde hij 24 keer. ‘Mo’ vervolgde zijn carrière bij FC Martigues, Ayr United FC, Panilaikos Pirgos, Chamois Niortais, FC Istres en Stade Tunisien.

Juni 2010. Een schokkend bericht in de kantlijn van het WK-nieuws: Mohamed Sylla, 39 jaar, was na een lange strijd tegen kanker overleden in een Frans hospitaal. Twee jaar later zou zijn zoon Abdoul Karim zijn eerste profcontract bij Montpellier tekenen.

Een vers pak bezaait de Nederlandse velden. Nog elke winter denk ik terug aan die zondagmiddag in Het Diekman. Aan Mohamed Lamine Sylla. Een Afrikaan die kon toveren in de sneeuw.

Dit artikel is geschreven door Job van Dijk

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)