Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

The Edinburgh Ballet

18 juni 2015

Het was tijdens een vrijgezellenfeest in 2003, toen we met een goed stuk in de kraag de straten van Edinburgh onveilig maakten. Onze groep van Dutch Lads was na de ontmaagding van de Haggis (geen aanrader, wel een uitstekende bodem) aan het lokale bier geslagen. Toen we probeerden een weg over te steken om van de ene kroeg naar de andere te komen, werden we door nog dronkere lokalen aangesproken. Where we’re from? The Netherlands, Holland you know. Luttele seconden later werden we spontaan toegezongen door de lokale jeugdalcoholisten:

He’s big, he’s strong
His legs are very long, 
Mark De Vries, Mark De Vries

He’s Big, He’s Dutch, 
We like him very much, 
Mark De Vries, Mark De Vries.

Terwijl de klanken via mijn oren de met alcohol doordrenkte hersenkwabben bereikten, schakelden deze onmiddellijk naar de primaire levensbehoefte: voetbal. Landgenoot Mark de Vries slaagde erin om 33 goals in 90 wedstrijden te produceren voor de Schotse voetbalclub Heart of Midlothian, nadat manager Craig Levein hem in 2002 van FC Dordrecht wist binnen te halen. Bij zijn debuut scoorde hij vier treffers in een 5-1 overwinning op aartsrivaal en tevens stadsgenoot Hibernian in de Edinburgh derby. Vanaf dat moment werd hij verafgood door de aanhangers van Hearts.

Twaalf jaar later heb ik nooit meer Haggis gegeten, maar is de Edinburgh Ballet weer te horen op de tribunes van Tynecastle, het stadion van Heart of Midlothian. De opvolger van Mark de Vries is daar. Ze hebben dezelfde lichaamsbouw, hetzelfde doelinstinct en dezelfde nationaliteit. De van FC Groningen gehuurde Género Zeefuik scoorde 2 goals in zijn debuutwedstrijd voor de Jamboos. In totaal 10 wedstrijden wist hij 9 keer het net te vinden. Het seizoen is voorbij, Hearts is kampioen en promoveert naar de hoogste Schotse divisie.

 Lezerspost van Joep Henst

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)