Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Enigma

16 december 2019

Ik kende het woord niet. Mysterie. Probleem. Puzzel. Raadsel. Vraagstuk. Zomaar een greep uit de synoniemen die google omhoog tovert. Ik las het woord onlangs in de biografie van het grootste voetbal-enigma aller tijden, Marco van Basten. Als kind groeide ik op met zijn hoogtepunten. Een door mijn vader opgenomen videoband van ‘Monument voor Van Basten’ op Veronica. Op het plein probeerde ik de doelpunten na te maken. Het mooiste moment is wanneer de camera inzoomt op de blik van Van Basten, als hij zichzelf in actie ziet. Diepe, analyserende blik, een vleug van bewondering en weemoed in de ogen, verstopt achter een schier uitdrukkingsloos gezicht.
In zijn biografie beschrijft Marco zichzelf, maar na 352 pagina’s wordt het enigma alleen maar groter. Waarom plots je vrouw verlaten? Waarom je hele vermogen laten beleggen door speculanten? Waarom in godsnaam trainer worden als je dat overduidelijk niet kunt én niet leuk vindt? Waarom bobo worden bij FIFA? En waar kwam die “Sieg Heil” trouwens ineens vandaan?
Marco legt het allemaal uit, maar hoe meer je van hem weet, des te minder je van hem begrijpt. De wens om het enigma te ontrafelen is bij mij inmiddels totaal vervlogen. “The more you know, the less you feel”, zei U2 toch? 
Een filmpje met hoogtepunten op Youtube is meer dan genoeg.

Lezerspost Paul Wendrich

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)