Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Frans de Munck scoorde ook

19 april 2016

‘De Zwarte Panter’ is dood. Frans de Munck,  de held uit m’n jeugd. Voor mij was hij meer dan een formidabele keeper. Ooit maakte ik mijn ouders gek door maandenlang te zeuren om  een zwarte keeperstrui met een kort ritsje bij de kraag. De trui van ‘de Zwarte Panter’. Ik kreeg hem nooit. Op straat voetbalde ik dus zonder keeperstrui van De Munck. Aan corners deden we in die tijd niet.  Het was toen ‘drie korners, pienantie’. Ik had wel wat met die regel. Kon ik m’n keepers talenten etaleren. Ik droomde dat ik door de Zwarte Panter ontdekt zou worden. Als kind had ik het idee dat De Munck niet te passeren was en elke penalty stopte. Veel later hoorde ik dat hij er bijna nooit één stopte. ‘Ik kan het me niet permitteren om nichterig naar een verkeerde hoek te duiken…’ , verklaarde hij eens daarover. ‘IJdelheid’, sneerden krantenkoppen, waar ik prompt met potlood ‘IJdelheld’  van maakte.

In die tijd spaarde ik, geholpen door ooms en tantes, alle foto’s  van de Munck en wat er verder over hem geschreven werd. ‘Met een katactige sprong zweefde De Zwarte Panter naar de bovenhoek en ranselde het leren monster uit de doelmonding…’ Van die ene zin  uit de krant kon ik nooit genoeg krijgen en probeerde dus op straat alle lederen monsters uit de doelmonding te ranselen. De Munck was meer dan een keeper, al besefte ik dat pas toen ik wat ouder was. Ik was natuurlijk ook in het bezit die ene legendarische foto uit 1957. Jane Mansfield, de wereldberoemde filmster, mocht de aftrap nemen in de wedstrijd DOS tegen Sparta. De Munck kuste haar, bij het voorstellen van de spelers, recht op de mond. Iets ongehoords in die tijd. Toen ik de foto in mijn album plakte, besefte ik dat nog niet. Later wel. Die kus was het bewijs. De Zwarte Panter hield niet alleen ballen tegen, hij scoorde ook. Een ultieme held..!

Lezerspost van Willem van Herwijnen

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)