Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Heroes

12 maart 2014

Laatst las ik bijna hoe het Antonín Panenka – een van mijn helden – vergaat. Gelukkig kon ik op tijd wegkijken, want anders had ik geweten dat Panenka 31,8 kilo zwaarder is dan in de EK-finale van 1976 en dat hij voetbalbobo bij Bohemians is en lui als Platini de hand schudt.

En zulke dingen wil je niet weten omdat helden afbrokkelen naarmate je meer van ze weet. Laatst zag ik beelden van David Bowie op leeftijd en nu weet ik dat Bowie ooit doodgaat.
 Naast het Panenka-artikel stond een recente portretfoto die ik jammer genoeg zag vóór ik wegkeek en die foto achtervolgt mij: Panenka lijkt op Hitler als die nog leefde. En dat beeld schuift nu telkens voor de juichende Panenka die net de beroemdste penalty in de geschiedenis maakte.

En zulke dingen wil je niet; helden moeten blijven zoals ze waren en ik wil hooguit over ze fantaseren: over Panenka bijvoorbeeld dat hij sinds 1976 ieder jaar oud-keeper van West-Duitsland Sepp Maier belt en vraagt in welke hoek die de penalty wil, of dat op YouTube een filmpje in Anton Corbijn-stijl verschijnt van de nooit ouder wordende Panenka en Bowie ergens op een Berlijns voetbalveld waar Panenka de perfecte Panenka voordoet tegen de achtergrond van de muziek uit de veldspeakers: We can be heroes / Just for one day.

Geschreven door Tieme Woldman

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)