Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het getal 17

11 januari 2018

Bijgeloof in Nederland, het getal 13 brengt ongeluk. Superstizione in Italië, het getal 17 brengt onheil. Dit heeft te maken met het feit dat het getal 17 in Romeinse cijfers geschreven wordt als XVII wat een anagram is van VIXI. Letterlijk vertaald betekent dit ‘ik heb geleefd’ een frase die veelvuldig werd gebruikt op grafstenen. Het getal 17 wordt hierdoor geassocieerd met de dood. 
In Italië wordt het nummer zo veel als mogelijk vermeden. Vaak ontbreekt nummer 17 bijvoorbeeld in hotelkamers of in de rijen stoelen in vliegtuigen van Italiaanse maatschappijen.
 
De Napolitaanse voetbalclub SSC Napoli staat op de eerste plaats in de Serie A en heeft 1 punt voorsprong op de regerend landskampioen Juventus uit Turijn. In de met 1-0 gewonnen wedstrijd bij Crotone speelde Napoli in een speciaal shirt omdat de Slowaak Marek Hamsik, Diego Maradona passeerde als topscorer aller tijden van de club. Diezelfde Slowaak werd de man van de wedstrijd voor Napoli. In de zeventiende minuut maakte de nummer 17 zijn 117de doelpunt voor de club, in het laatste duel van 2017.
 
Het getal 17 heeft voor de Napolitanen een nieuwe betekenis gekregen. Marek Hamsik heeft de dood overwonnen. Marek Hamsik ‘heeft geleefd’!
Lezerspost van Joep Henst
 
 
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)