Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Meeuwen op het land

21 augustus 2014

Een woensdagochtend in Brabant. Filerijden op de Rijksweg. Glazig staar ik naar de grijze Ford Ka voor me. Een kenteken uit de vorige eeuw verraadt meer verleden dan heden of toekomst. Plots valt mijn oog op een sticker op de achterruit. Een blauw-wit embleem met een gestyleerde meeuw en een ringvormig woordmerk: Brighton & Hove Albion. Mijn hart maakt een vreugdesprongetje.

Mei 1983. De eerste FA Cup-finale uit mijn herinnering is een regelrechte bekerkraker. Het nietige Brighton houdt dapper stand tegen het Manchester United van Arnold Mühren. Ex-Liverpudlian Jimmy Case blinkt uit op Wembley. In de laatste seconde van de verlenging mist Brighton een opgelegde kans op roem en glorie. Daags erna gaat de replay kansloos verloren. Een jongensdroom ligt aan scherven.

Decennialang doolt Brigthon anoniem door de lagere Engelse profdivisies. Een promotie hier, een degradatie daar. Eerlijk gezegd ben ik The Seagulls een beetje uit het oog verloren. Tot het doordeweekse reveil bij Dorst. Buiten de bebouwde kom verdubbelt de rijstrook zich. Ik ga naast de Ka rijden en werp een blik opzij. De bestuurder kijkt me wezenloos aan. Zou hij enig besef hebben van het cultuurhistorische kaliber van zijn aftandse Fordje?

Bij het volgende stoplicht slaat hij rechtsaf richting de Backer en Ruebweg. Brighton & Hove Albion verdwijnt langzaam uit het zicht.

Lezerpost van Arjen Pijfers

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)