Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

“panem et circenses”

25 augustus 2017

Ik moest het even op me in laten werken toen ik het las. Paris Saint Germain (PSG) heeft de Braziliaanse voetballer Neymar gekocht van FC Barcelona … voor 222 miljoen euro. De duurste transfer tot nu toe was Paul Pogba die vorige zomer voor ‘slechts’ 105 miljoen naar Manchester United verhuisde. Een beetje middelmatige voetballer kost tegenwoordig al gauw een paar miljoen en dan heb je eigenlijk nog niets. Geen garantie op prijzen, geen garantie op bekers of schalen en geen garantie op een blessurevrije speler. 
 
In Venezuela betaal je een stapel bankbiljetten zo dik dat het onmogelijk in een portemonnee past voor een normaal brood, dit vanwege de ‘socialistische’ president Maduro die weigert op te stappen. Je hebt dan wel de garantie dat je met een beetje geluk een week kunt eten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het land dit jaar rond de 720% zal bedragen en de prognoses zijn dat deze alleen maar stijgt, volgens sommige berekeningen zelfs tot 970%. 
 
PSG is de ‘Maduro’ in het compleet losgeslagen voetbalcircus. De transfer van Neymar devalueert veel voetballanden naar het huidige economisch niveau van Venezuela. Gelukkig kun je in Nederland nog een brood kopen tegen een normale prijs. “Panem et circenses”, is een Latijnse uitdrukking van de Romeinse schrijver Juvenalis (ca. 60-140 n.Chr.) die vrij vertaald ‘brood en spelen’ betekent. Volgens vele Romeinse keizers was dat wat de bevolking nodig heeft. Gelukkig hadden zij ongelijk. Een brood is meer dan voldoende.
 
Lezerspost van Joep Henst
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)