Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Schapenkoppen

15 augustus 2014

Iedere supportersclub heeft een geuzennaam. Bij FC Dordrecht is dat Schapenkoppen. De naam komt van een Dordtse legende waarin belastingontduiking centraal staat. Het is een verhaal uit de Middeleeuwen, toen Dordrecht nog een welvarende en belangrijke stad was.
Een deel van die rijkdom kwam uit de belasting die geheven werd op goederen die de stad binnenkwamen. Twee inwoners van Dordrecht bedachten een manier om geen belasting te hoeven betalen voor het schaap dat ze elders gekocht hadden: onderweg kwamen ze een vogelverschrikker tegen en ze besloten de kleding van de oogstbeschermer te stelen – en het schaap ermee aan te kleden.
Bij een van de poorten van de stad pakten beide mannen het schaap beet zoals het leek alsof er een dwerg tussen hen in liep. De schemering zou de rest doen.  De poort werd gepasseerd. Opgelucht dat ze hun geld houden liepen de mannen weg. Totdat het schaap het niet meer hield. Het begon te blaten. De gealarmeerde poortbewakers liepen naar de mannen toe die hun beurzen al zochten.
Aan de kant van de weg stonden inwoners van omliggende steden en dorpen die hun hoon al snel paraat hadden: Dordtenaren zijn Schapenkoppen.
Als je met de waterbus van Rotterdam naar Dordrecht gaat en je loopt naar het Groothoofd toe, dan zie je ze, op het muurtje. De Schapenkoppen. 

Lezerspost van Peter Bogert

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)