Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Secretaris-generaal

14 september 2016

Javier Pérez de Cuéllar. Met zo’n naam kun je thuiskomen. Boutros Boutros-Ghali gaat ook nog wel. Volgens Wikipedia is de secretaris-generaal de hoogste (ambtelijk) functionaris binnen een organisatie. Ook communistische partijen werken ermee. Dat bestuurders zichzelf wegpromoveren tot secretaris-generaal is hoogst ongebruikelijk. 
 
Zelf heb ik het altijd een nogal verwarrende functiebenaming gevonden. Ben je dan secretaris of generaal? Of secretaris van de generaal, maar dan is er toch iemand hoger in rang. Drukke boel ook, want dan zal er nog wel ergens een penningmeester-generaal rondlopen en misschien een vice-voorzitter. Draag je eigenlijk een uniform als secretaris-generaal? Bij Joseph Luns kon ik me daar alles bij voorstellen (bij Jaap de Hoop Scheffer wat minder). Zo iemand spreek je vast ook aan met excellentie en hoogedelgestrenge. Academische bagage heb je zeker nodig. Professor, meester of doctor lijkt me wel het minste decorum. 
 
Eerlijk gezegd bedraagt het aantal secretaris-generaals in mijn kennissenkring precies nul. Ik was er ook nog nooit eentje in het wild tegengekomen. Tot die mooie nazomerdag bij een lunchroom in Zeist. Plotseling zat ik daar oog in oog met de secretaris-generaal van de KNVB. Hij droeg geen uniform. Ik voelde ook niet de aanvechting om u of iets hoogedels te zeggen. Bert van Oostveen peuterde in zijn neus en veegde zijn vinger af aan de onderkant van zijn tafel.
 
Lezerspost van Arjen Pijfers 
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)