Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Throwback Thursday

17 mei 2016

Het was donderdagavond, Cambuur-Willem II. De camera van FOX zoomde in op het spandoek voor het lege bezoekersvak: De 12e man heeft ook een agenda. Vanwege het absurde tijdstip – half zeven op een normale werkdag – hadden we de degradatiekraker geboycot. Niet dat we als thuisblijvers veel misten. Halverwege stond het 1-1 en Willem II had gescoord uit een corner. Tegenwoordig scoren we alleen nog maar uit corners, áls we al scoren.

Ik checkte m’n Facebook en schrikte op van de stortvloed aan muziekfilmpjes en het nieuws waar niet aan te ontkomen viel: Prince was dood…

Met een schuin oog volgde ik de tweede helft, maar in gedachten was ik in andere tijden. Gekatapulteerd naar eind jaren negentig. Die vreemde week in mei. Ik was een student van twintig. Willem II was maandenlang onverslaanbaar. We werden tweede in de Eredivisie en plaatsten ons voor de Champions League. Co Adriaanse ging in Leeuwarden voor een uitzinnig uitvak op de schouders.

Drie dagen later overleed m’n grootste Willem II-vriend, aan wiens hand ik voor het eerst de tribunes van het Gemeentelijk Sportpark beklom. Ons opa, op z’n hoogtepunt gestopt… Waarschijnlijk had ie er zelf hard om moeten lachen. Een dag na zijn crematie volgde de huldiging van de Tricolores. Ik was diepbedroefd, maar bij het klinken van de hymne van de Champions League (of, zoals opa altijd zei: Sjampionen Kliek) heb ik hemelhoog staan juichen.

Dit jaar bleef het gelijk in Leeuwarden. Willem II schoot zelfs niet meer op doel. Maar ach, wat kon het ook eigenlijk verrekken. Ik mijmerde over alle mooie voetbalmiddagen met ons opa en de einde-eeuwsstunt van Koning Co. En nog altijd krijg ik het nummer van His Royal Badness maar niet uit m’n kop.

‘So tonight I’m gonna party like it’s 1999!’

 

Lezerspost van Job van Dijk

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)