Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Tijdmachine

13 januari 2017

Vlak voor zijn 75ste verjaardag mocht ik een ochtend op de koffie komen bij Tonny van der Linden, de vroeger sterspeler van het Utrechtse DOS. In zijn doorzonwoning in Vianen vroeg ik hem wat hij bovenaan zijn verlanglijstje had gezet. ‘Een tijdmachine’, zei Van der Linden.

In de eerste jaren van het profvoetbal in Nederland zorgden zijn stijl, balvaardigheid en scorend vermogen op voetbalzondagen voor filevorming in Midden-Nederland: naar en van Stadion Galgenwaard. In het bijzonder in 1958, een jaar voor mijn geboorte. Toen was Van der Lindens doelpuntenproductie de basis van het landskampioenschap van DOS, waarvoor hij zeventien seizoenen uitkwam.

De linksbinnen testte eens de houdbaarheidstermijn van alle doelnetten in de stadions in Nederland. En ver daarbuiten. Van Lissabon tot Mexico City, van Barcelona tot Paramaribo. Honderden doelpunten maakte de 24-voudig international. In de tijdmachine wilde hij teruggaan naar 3 april 1960, naar Nederland – Bulgarije (4-2). Met drie goals was hij die dag de Oranje-held in het tot de nok gevulde Olympisch Stadion.

Op zijn tijdmachine zit geen sleet. Van der Linden, in 1956 de maker van het allereerste eredivisiedoelpunt, hoopt dit jaar 85 te worden.

Lezerspost van Hans Vos

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)