Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

VAR

4 juli 2018

In eerste instantie dacht ik dat het net zoiets was als de voetbalafkorting MSN (Messi, Suarez, Neymar). Het bleek echter niets met superspitsen te maken te hebben, maar een Engelstalige afkorting te zijn voor een Video Assistant Refereeoftewel videoarbitrage. Nieuw op het WK 2018. Ik ging er op letten.
 
De VAR is ingevoerd om het voetbal eerlijker te maken, maar juist de videoscheids is voer voor discussie. Wordt alles beter met VAR? Nou dat niet. Het analyseren van de beelden blijft mensenwerk. Nordin Amrabat liet zijn ongenoegen duidelijk blijken over de VAR na de uitschakeling met zijn land Marokko in de wedstrijd tegen Spanje, waarbij de Spanjaarden laat gelijk maakten. Amrabat maakte met zijn armen een tv (het VAR gebaar) en de kijkers zagen duidelijk wat hij zei: “VAR Bullshit!”.
 
Volgens de FIFA -die nooit liegt- is de VAR echter een succes. In de groepsfase werden 355 gevallen bekeken, waarvan de VAR aan de desbetreffende scheidsrechters vroeg om 17 monitorbeelden te bekijken tijdens hun wedstrijd. Dat leverde 14 keer een nieuwe beslissing op. Omdat er 3 scheidsrechters te eigenwijs waren, leverde de VAR geen 100% succes op. Hoofd van de scheidsrechterscommissie Pierluigi Collina claimt dat daarom 99,3% van de wedstrijdbepalende beslissingen tot nu toe correct is geweest.
 
Ik moet Collina en de FIFA gelijk geven, ik vind de VAR ook een succes, want dankzij VAR-scheidsrechter Makkelie won Nederland, ik bedoel Zuid-Korea van Duitsland. Zo krijgt dit WK toch een beetje Oranje glans.
 
Lezerspost van Joep Henst
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)