Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Clarence

21 februari 2018

Tony Adams, Engels als motregen en grauwe luchten, als zuiptoerisme in voetbalshirt, als witte bonen in tomatensaus bij het ontbijt, ging trainen in Granada – stad van García Lorca, het Alhambra en flamencozigeuners. Uiteraard degradeerde de plaatselijke CF. Gary Neville kreeg bijna hetzelfde voor elkaar in de Mediterrane sinaasappelstad Valencia, totdat hij vervangen werd door een interim-Spanjaard.

Je kunt onmogelijk zeggen dat ze helemaal níets hebben geleerd, in A Coruña. Hoe dichtbij het degradatiespook ook komt, moeten ze hebben gedacht: geen onervaren Engelse trainers hier. Wij pakken het anders aan. Wij halen Clarence Seedorf. Niet zozeer een continentale, kosmopolitische trainer – meer een continent, een kosmos, op zich.

Daar zat hij dan, Seedorf, bij zijn eerste persconferentie, in de meest Engelse stad van Spanje, waar meer distels groeien dan palmbomen. Kalm, ontspannen, superieur maar niet arrogant. Uiteraard sprak hij vloeiend Spaans, zoals hij in zijn krappe half jaar bij Shenzhen Xiangxue de pers ongetwijfeld te woord stond in vlekkeloos Chinees.

Al zou hij daar zijn best voor doen: Clarence Seedorf kán helemaal niet op de verkeerde plek zijn. Nergens voelt hij zich misplaatst. Ook niet bij een Galicische, min of meer geheide degradant. De eerste twee wedstrijden verloor hij. Maar Levante, de veilige nummer 17, staat op drie punten. Bijna niks. Seedorfs droge, superieure zekerheid van de goede afloop heeft Engelse trekjes.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus