Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Clublied

8 november 2016

Alsof de plaatselijke fanfare langskomt. Of: alsof je per ongeluk een jolige volkskroeg binnen struikelt, de gasten kunnen elk moment in de polonaise uitbarsten. Zo klinkt het in veel stadions, als het clublied begint te spelen.

Vrolijk. Carnavalesk. Onnozele teksten, over kameraden en vriendschap en de thuisclub die kampioen wordt. Blije meezingers, in plaats van glorieuze hymnes. Je merkt pas dat het anders kan, als je die ene uitzondering door het stadion hoort galmen.

Het clublied van Real Madrid wordt niet gezongen door een anonieme volkszanger. Het wordt gezongen door de, uiteraard, Madrileense tenor Placido Domingo. De melodie is niet vrolijk en infantiel, niet onschuldig – de melodie is krachtig en strijdlustig. De tekst is hoogdravend, op het hysterische af, maar je voelt elk woord in je hart.

‘Ik ben strijd, ik ben schoonheid’, zingt Placido. ‘De dagen waarop je speelt, zijn alles wat ik ben.’ Het refrein, ‘Hala Madrid, Y nada más’, kan ongeveer vertaald worden met: ‘leve Madrid, en niets anders’. Buiten Real Madrid is er niks. Het motto van Barcelona, ‘mes que un club’, verbleekt erbij.

Kippenvel over je armen en je benen, middenin de droge Madrileense hitte. Knikkende knieën bij de tegenstander. Dit is hoe het moet.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus