Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Code Oranje

11 december 2017

Later op de avond, in de warme tv-studio’s, haalden oud-spelers herinneringen op aan hun ijswedstrijden in Kiev en Minsk – code bloedrood, als je hun verhalen moest geloven. Vlak daarvoor hadden ze nog zeldzaam eensgezind gezeurd over de KNVB en de gemeente: Ajax-PSV had natuurlijk nooit gespeeld mogen worden. Schande.

Ik weet niet meer in welk van de duizenden interviews het was – maar toen hij gevraagd werd naar zijn favoriete wedstrijd ooit, antwoordde Johan Cruijff: Ajax-Liverpool. Begin december 1966, 5-1, misschien wel de internationale doorbraak van het Nederlandse voetbal – een wedstrijd die ongetwijfeld ‘nooit gespeeld had mogen worden.’ Door de dichte mist konden de spelers vanaf de middenlijn amper de doelen zien, en het publiek in het Olympisch Stadion kreeg vrijwel niks mee van wat er op het veld gebeurde.
We hoeven niet te overdrijven. Er zal over veertig jaar geen Andere Tijden-uitzending gewijd worden aan Ajax-PSV, en het was ook niet de aankondiging van een glorieuze generatie Nederlandse voetballers. Het stadion zat al met al behoorlijk vol slechtweer-supporters, die prima konden zien hoe Veltman Lozano compleet de wedstrijd uit treiterde en elleboogde.

Maar toch: dat er nog af en toe een wedstrijd doorgaat tegen elk gezond verstand of elke dubieuze weercode in, een wedstrijd waarbij je een paar vingers of tenen verliest, ondanks dubbele handschoenen en driedubbele sokken, dat is heel soms een reden tot dankbaarheid – net als het uitschuifdak op de Johan Cruijff Arena.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus