Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De voetbalmoeder

26 september 2011

Ze rolden over het veld, rukten elkaars shirts kapot en deelden rake tikken uit. De scheidsrechter zuchtte. Het was niet de eerste keer dat de wedstrijd stilgelegd moest worden wegens ruziënde voetbalmoeders.

Natuurlijk zijn ze er wel: de moeders die keurig langs de zijlijn blijven staan, af en toe een aanmoediging roepen, en enthousiast applaudisseren als hun kind voor open doel op de paal schiet.

Maar de elegante soccer mom, vooral bekend uit Amerikaanse tv-series, is hier een zeldzaamheid. De soccer mom vertegenwoordigt de suburbs, ze rijdt naar de wedstrijden in een stationwagen. Om haar heen hangt de geur van duur parfum en maatschappelijk succes. De voetbalmoeder vertegenwoordigt de volkswijken. Hoe volkser de club, hoe fanatieker de voetbalmoeder. Ze rijdt niet zelden op een snorfiets. Om haar heen hangt de geur van frituurvet.

De voetbalmoeder is feller, toegewijder en beschermender dan de voetbalvader. Een amateurclub uit Utrecht, met de ietwat ongelukkige naam R.U.C., beschikte jaren geleden over een harde kern. De dames bleven hun zonen toeroepen: ‘kom op R.U.C.-ers.’ Kom op rukkers. Na de eerste rel durfde niemand er meer om te lachen. Onze trainer kwam pas na tien minuten weer bij bewustzijn.

Je hoort wel eens dat als er overal vrouwen aan de macht waren, er geen oorlogen meer zouden zijn. Ik heb daar mijn twijfels over.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus