Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

God, let op de club

30 maart 2018

God is een mannetje van krap 1.65, die zich de laatste jaren een beetje heeft laten gaan: Hij heeft een pens, een onderkin of twee en Hij draagt veel te ruime pakken met schoudervulling. God heeft weinig aanhangers. In elk geval niet zoveel als zijn succesvollere concurrenten – maar een klein stukje Italië blijft hartstochtelijk in Hem geloven. In Napels heet God nog steeds Diego Maradona.

Muurschilderingen, levensgrote wassen beelden, souvenirwinkels die uitpuilen van Maradona-troep: God laat zich op elke straathoek zien. Hoeveel wondergoals Dries Mertens ook maakt, hoe vaak Lorenzo Insigne de bal van net buiten de zestien in de kruising krult – niemand zal in Napels ooit groter zijn dan Maradona. En in geen stad is voetbal zó groot – zo overal, zo religieus.

In een gebakwinkel in een zijsteegje van de Via dei Tribunali, hangt een kapel voor San Gennaro, Napels’ patroonheilige. Een gebed-achtige tekst vraagt hem om bescherming tegen plagen, aardbevingen, oorlogen, hongersnoden, en of hij de Vesuvius in toom kan houden – om te eindigen met de belangrijkste vraag: of hij een beetje op de club kan letten.

In de schitterende, vijftig meter hoge Dom, was een kleine vrouw, zeker een half uur lang, in een donker hoekje op haar knieën aan het bidden. Je kan het natuurlijk nooit zeker weten – maar ik heb een sterk vermoeden tot wie ze haar smeekbeden richtte.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus