Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het juiste antwoord

10 oktober 2018

Als Nederlander is er eigenlijk maar één antwoord, en als Ajacied al helemaal. Barça natuurlijk – altijd Barça boven Real Madrid. Want Johan Cruijff en Rinus Michels, en later nog Van Gaal en Rijkaard. Hollandse school, aanvallend, revolutionair spel. Barça is sowieso rebelser: Catalaans, links, heldhaftige underdogs.
Real Madrid is nationalistisch. Rechts. Koningshuis, traditie, establishment. Franco’s club. Het is kunstenaars tegen militairen, schoonheid tegen macht, romantiek tegen succes.
Barça of Real Madrid?
Een paar weken geleden was het opeens een akelig concrete vraag. Ik was in San Sebastián, waar Barça om 16.00 uur speelde tegen Real Sociedad. Real Madrid speelde uit tegen Athletic Bilbao om 20.00 uur, ruim honderd kilometer verderop. Het was te krap om beide wedstrijden te zien.
Barça of Real Madrid?
San Mamés, in Bilbao, is een mooier stadion dan Anoeta in San Sebastián. Sfeervoller. Het Athletic-publiek is hartstochtelijker, de rivaliteit tussen Madrid en Bilbao groter.
Maar ja, Messi live zien…
Natuurlijk was er maar één antwoord.
Het ging om liefde. Ergens, rond mijn twaalfde, in de tijd van Redondo en Šuker, was mijn hart al uitgegaan naar Real Madrid. We kiezen onze liefdes niet, en we kunnen ze al helemaal niet stoppen met goede argumenten.
Een uur voor de aftrap zat ik in San Mamés, nerveus als voor een schoolfeest.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus