Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Lille

6 februari 2017

Lille is een fijne provinciestad, een vriendelijk overgangsgebied tussen Frankrijk en België, waar het vier seizoenen per jaar motregent. Restaurants hebben Vlaamse stoofpotjes op de kaart. Cafés hebben Leffe op de tap. Op zaterdagmiddag gaat de rij voor de beste patisserie de hoek om, en dan nog een hoek. Op zondagochtend is er een markt waar jong en oud oesters slurpen en champagne nippen.
La vie d’Adèle, misschien wel de mooiste film van de afgelopen jaren, speelt zich er af. De Engelse titel van die film, Blue is the Warmest Color, zou weleens te maken kunnen hebben met de stad – veel huizen zijn lichtblauw geschilderd, met donkerblauwe luiken voor de ramen. Lille is een blauwe stad. Als je een weekendje naar Frankrijk wilt, maar geen zin hebt om langer dan een paar uur te rijden, is Lille een goed idee.
Als het je droom is om samen voor Real Madrid te spelen – zoals Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna ooit uitspraken – is het een behoorlijk eind uit de richting. Alleen in de meest letterlijke zin is Lille dichterbij Madrid dan Amsterdam. Het is een tevreden, charmante provinciestad. Geen hoofdstedelijke bluf, geen illusies van wereldfaam. Het is geen stad voor straatvoetballers: overal liggen kasseien.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus