Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Solari

13 februari 2019

De trainer van Real Madrid is, God beware ons, een intellectueel. Het wordt erger: hij is een intellectueel die schrijft. Artikelen en columns, en misschien zelfs wel gedichten. Santiago Solari citeert achteloos uit Anna Karenina en haalt in hetzelfde stuk – een portret van een Uruguayaanse oud-voetballer – Shakespeare aan.
Ooit zei Solari dat een pass ‘als een woord’ is: ‘een woord geeft het lezen betekenis. Maar het moet wel een doel hebben. Een pass zonder gedachte is als praten zonder iets te zeggen.’
Gisteren, op de persconferentie, was hij geduldig, vriendelijk, nederig bijna. Hij sprak de verplichte teksten op: veel respect voor de tegenstander, moeilijke wedstrijd, niet onderschatten – het had veel weg van praten zonder iets te zeggen. Terwijl de perscamera’s flitsten, zag je zijn gedachten afdwalen naar zijn boekenkast.
De huidige staat van Ajax, half klucht half tragedie, deed hem aan iets denken. De glanzende trots op, en de pijnlijke heimwee naar betere tijden, de ongeneeslijke illusie – of verwachting – dat die tijden zomaar weer opnieuw kunnen beginnen; de afgunst en intriges, de miezerigheid die de kop opsteekt bij elke opleving van grootsheid. God, wat kreeg hij er zin van om Tsjechov te lezen. Even wachten nog. Ze zouden dit wedstrijdje afdoen met een nulletje of vier, en dan kon hij weer lekker naar huis. Op de bank met een goed boek.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus