Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voetbalgod

21 april 2017

De mooiste uitspraak na afloop was die van aanvoerder Benedikt Höwedes. Na Schalke-Ajax zei hij: ‘De voetbalgod is niet altijd eerlijk.’
Dat heeft iets van een klacht – maar ik geloof meer dat het een constatering was. Niet eens een echt ontgoochelde. Höwedes was niet verongelijkt, eerder fatalistisch. Höwedes (tien jaar Schalke, wereldkampioen in 2014) kent de voetbalgod, hij weet hoe Hij te werk gaat, en daar heeft hij zich allang bij neergelegd.
Höwedes aanbidt de voetbalgod niet. Hij bekijkt Hem van een afstand, ziet Zijn krankzinnige bedenksels licht hoofdschuddend aan. De voetbalgod is grillig. Vaak heeft Hij er niet zo’n zin in. Dan blijft Hij liever op de bank liggen, trekt Hij nog een biertje open en laat Hij het die tweeëntwintig prutsers zelf uitzoeken.
Die paar keer per jaar dat Hij inspiratie heeft, toont hij een sterke voorkeur voor absurd dramatische plotwendingen die een béétje schrijver niet eens zou overwegen: een Engelse provincieclub eerst bijna laten degraderen, en in het volgende seizoen kampioen maken. Een 4-0 achterstand uit een heenwedstrijd niet alleen laten goedmaken, maar ook nog eens na een uitdoelpunt tégen en in de allerlaatste seconde. Een cruciaal uitdoelpunt – twéé cruciale uitdoelpunten – laten scoren in de tweede helft van de verlenging – met tien frivole pubers tegen elf Duitse gewichtheffers. Nou ja, zo ongeveer.
De voetbalgod zag dat het goed was, en Hij trok een biertje open.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus