Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Zwevende Davy

16 maart 2017

Davy Klaassen zweefde. In elk geval tot zondagmiddag. Na Ajax-FC Twente zei Klaassen dat hij nog niet wist wat hij ging stemmen. ‘Het is moeilijk’, zei hij. ‘Volgens mij is morgen weer een debat, ga ik dat even kijken.’

De ochtend na de verkiezingen zijn er evenveel verlossende antwoorden als belangrijke vragen. Welke partijen gaan de regering vormen? Is het resultaat een nederlaag voor het populisme, of een stiekeme overwinning? En natuurlijk: op wie heeft Davy Klaassen gestemd?

Jesse Klaver? Nee, dat is wensdenken. Hoe goed Klaver ook debatteerde en campagne voerde – voetballers en links, het is een ongemakkelijke coalitie.

Wilders dan? Nee. Klaassen, intelligent, open, de man die al vanaf zijn vroegste jeugd kleedkamers deelt met moslims, met alle soorten Nederlanders en migranten die je kan bedenken – Klaassen stemt geen PVV. Of is dat ook wensdenken?

Wie zijn stemgedrag grotendeels baseert op het debat, en weinig met links opheeft, komt vermoedelijk uit op Rutte. Klaassen was ook vast niet ongevoelig voor Ruttes nadruk op leiderschap.

Andere serieuze optie: Lodewijk Asscher, die in het debat opeens verrassend sterk uit de hoek kwam. Strijdbaar, scherp, fair. Een beetje zoals Davy Klaassen. Al mocht Asscher willen dat hij zo constant dreigend en trefzeker was.

Dus: wat heeft Davy Klaassen gestemd? Het is moeilijk. Mijn hart zegt PvdA, mijn hoofd zegt VVD. Het is een dag na de verkiezingen, en ik twijfel nog. Ik zweef.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Dries Muus

Lees alle blogs van Dries Muus >

Dries Muus