Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Bas Timmerman, de Zwaluw

1 juni 2019

Bas Timmerman scoorde op 29 mei 1939 vlak na rust het enige doelpunt in de play-off wedstrijd voor de 1eklasse EDO – Hilversum. Het was ‘een formidabele schuiver’ volgens het Haarlems Dagblad en hij  had ‘den ganschen wedstrijd enorm gezwoegd’.

Timmerman stierf tientallen minuten later elders op het veld, ver van de bal. ‘De duizenden toeschouwers zagen hem plotseling als een blok neervallen. De inmiddels toegesnelde geneesheeren konden slechts den dood constateeren door hartverlamming. De jongen had zich blijkbaar te veel ingespannen.’ Zijn ouders stonden langs het veld, “die meegejuicht hadden toen Bas het zoo kostbare doelpunt scoorde en wier eenige zoon hij was.”

Bas was zijn op achttiende al een bekende voetballer. Hij speelde vanaf zijn zestiende in het eerste van Haarlemse EDO (tot 1971 profclub). De talentvolle rechtsbinnen was topscorer in een klassieke vijfmansvoorhoede, kom daar nog eens om. In oktober 1937 werd hij met Abe Lenstra voor het eerst uitgenodigd voor het Zwaluwenelftal, het Jong Oranje van toen. Hij zat in de voorselectie van Oranje voor het WK van 1938.

De gebeurtenis maakte diepe indruk. EDO speelde vijf jaar in het zwart. Er kwam een prachtig grafmonument in Heemstede met een marmeren leren knikker met stikwerk op de naad. Waar afgelopen woensdag, precies tachtig jaar later, een krans werd gelegd tijdens een plechtige herdenking met toespraken en een mooie reconstructie van historicus Marc de Bruijn.

Het is niet onopgemerkt gebleven. En het is een verhaal van alle tijden.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol