Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De Zouaaf

11 augustus 2016

Frank de Boer is groot geworden bij de 1e klasser De Zouaven uit Grootebroek, dappere club in het altijd winderige West-Friesland. Voor uw informatie, om met Franks Snoeks te spreken, ook Ronald de Boer speelde er, evenals mijn vader. De Zouaven spelen dit seizoen voor het eerst met De Paus op de borst. Het café in Lutjebroek is hoofsponsor.
De club is vernoemd naar Pieter Janszoon Jong, enkelvoudig zouaaf, soldaat voor de Paus. Hij sneuvelde op de Monte Libretti in 1867 nadat hij al zijn munitie had verschoten en eigenhandig met de kolf van zijn geweer 14 Italiaanse staatssoldagen had dood geslagen. Goed voor een standbeeld in Lutjebroek, maar de vraag onder historici is of hij nu wel of niet een oorlogsmisdadiger was.
Frank de zouaaf gaat nu in Turijn, Florence en Rome, achtereenvolgens de hoofdsteden van Italië in de Zouaventijd. de heldendood van Jong wreken.
Aandachtspuntje is wel dat het tussen Inter en Ajacieden niet altijd goed gaat. Wij noemen de elders geprezen as Jonk/Bergkamp. Maar als je in de bestuurlijke slangenkuil bij Ajax overeind blijft, één van de grootste prestatie van de zouaaf, is Inter op dat gebied als trainer te doen.  
En in de jaren negentig was het drie keer winnen van de UEFA-cup bij Inter een trauma. Ze wilden namelijk vooral kampioen worden. Wat alleen in dat decennium niet lukte. De zouaaf wilde ook liever kampioen worden met Ajax dan de UEFA-cup winnen. Aan de vooravond van de kwartfinale tegen Steaua Boekarest in 2013 demotiveerde hij zijn spelers doordat hardop te zeggen en dat met de finale in eigen stadion in het vooruitzicht. Vier keer kampioen is leuk voor de statistieken, drie keer en de UEFA-cup hadden de zouaaf legendarisch gemaakt.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol