Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Dirk de mecenas

20 maart 2018

Voor Zijn Wederkeer was de laatste wedstrijd van Robin van Persie op een Nederlands veld in clubverband op 20 oktober 2009, poulefase van de Champions League. Landskampioen AZ pakt in blessuretijd nog een punt tegen Arsenal: 1-1. Van Persie is dan al gewisseld, handen gevend aan waarschijnlijk zijn gehele familie op de gastentribune dicht op het veld.
Er hangt vooral voor, maar ook tijdens de wedstrijd een hysterische sfeer in het toen nog DSB-stadion. Dat je denkt, “o ja, dit is ook voetbal”. Het volk schreeuwt om “Dirk”, Dirk Scheringa, de mecenas die de club van de eerste divisie naar de Champions League bracht.
De oplichter zelf zit niet in het stadion. Na een slepende affaire die zich voor het oog der natie heeft afgespeeld, is vijf dagen voor AZ-Arsenal het doek gevallen voor zijn DSB imperium.
Mensen die opeens veel geld hebben, kopen vaak kunst om te laten zien dat ze toch niet van de straat zijn. De echte patsers die het om macht te doen is, investeren in voetbal. Ze komen zelfs uit China om met een groen-geel sjaaltje op de tribune te gaan zitten. In de business lounge van een voetbalclub waan je je in een Jiskefet scene.
Zo’n allround patjepeeër als Dirk hebben we het afgelopen decennium niet meer gehad. Eéntje die èn chique wil doen met kunst èn ordinair genoeg is voor een voetbalclub. Van Persie is terug op de Nederlandse velden. Kan er iemand opstaan en in die andere gapende leemte voorzien?

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol