Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Betondorp van Frankrijk

5 april 2016

Ondertussen in het Betondorp van Frankrijk, Jœuf, de geboorteplaats van Michel Platini. Hij is er ook niet meer, maar leeft nog wel.
Erheen rijdend duiken tussen de beboste heuvels in het landschap hoogovens op. We treffen een sombere mengeling van laagbouw en fletse, beigekleurige flats. Van beton.
Het onvermijdelijks Hotel de Ville staat aan een groot plein met aan de overkant het vermoeden van enige reuring. Qua zichtlijn wordt downtown onderbroken door het even onvermijdelijke Eerste Wereldoorlog-monument met als altijd verbijsterend veel namen voor zo’n klein plaatsje, dat toen toch ook niet meer dan de huidige 7000 inwoners zal hebben gehad. Maar Lotharingen was na 1918 weer Frans en kon aan de slag. De mannen waren dood achter gebleven in Verdun en aan de Somme, er moest nieuw bloed komen voor voetbal en de staalindustrie. Het bracht de grootouders van Michel uit Noord-Italië naar dit einde van de wereld.
Eenmaal aan de overkant van het plein zien wij tekenen van hernieuwde impulsen voor het voetbal door economische emigratie bij Boulangerie Ankara en het ernaast gelegen Snack Kebab Ankara à emporter. Daarnaast valt ook Le Beffroi cuisine rapide af als pleisterplaats. De cuisine rapide walmt je tegemoet en je wilt nog verder met je leven. Hier wonen hoogovensmensen, mannen van stavast die cuisine rapide en kebab à emporter eten.
Was Michel maar gewoon gebleven, gewoon een jongen uit Joeuf, gewoon Platinicourts enzo.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol