Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het wonder van Jari

6 oktober 2017

Staantribune heeft een mooi verhaal over Jari Litmanen. Eén vraag wordt niet beantwoord. De belangrijkste.

Eind april zien we vanuit het vliegtuig dat in het land van de 188.000 meren die meren nog allemaal bevroren zijn, terwijl in de rest van Europa de lente al geland is. Even later kijk ik met mijn Finse collega Ansii naar een voetbalveld in Helsinki. Ansii is ook opgegroeid in Lathi en is van dezelfde leeftijd als de enige Fin die niet voor ijshockey koos. Alle Finnen kennen elkaar. Overigens is voetbal toch ook populair. Op de verrekijk lijken de Finse commentatoren permanent plezierig hysterisch, geholpen door de zangkwaliteit van hun taal. De achternaam van Luis Suárez wordt uitgesproken op een manier die recht doet aan zijn karakter: sores.

Op, natuurlijk, het kunstgrasveldje voeren mannen met ijsmutsen, handschoenen aan en in maillots hun lenteriten op met een potje voetbal. Langs deze Sacre du Printemps met een voorspelbare afloop liggen bergen sneeuw langs de uitlijnen waar de bal af en toe in beland. Ansii zegt dat dat normaal is eind april en duidt het wonder van Jari.

Eind juni komt het enige goede dat Finland ooit van Rusland heeft gekregen volgens Ansii, een landwind die de temperatuur vaak tot boven de 30 graden laat lopen. Daarna een bijbelse muggenplaag en dan snel weer winter. Buiten voetballen, daar moet je voor naar het buitenland.

Jari, even, hoe heb je in een gymzaaltje je fenomenale spelinzicht kunnen ontwikkelen?

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol