Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Marco schafft es nicht

24 december 2018

Je hoeft Jomanda niet te zijn, bijnaam van de beroemdste Telstar-supporter Peter Zoontjes, om te voorspellen dat Marco van Basten het niet zou redden bij de FIFA. Zelfs ik heb dat begin dit jaar hier met redenen omkleed opgeschreven (Hard Gras blog Socialistisch ingooien, 2 januari 2018). Van Basten heeft de organisatie niet echt goed begrepen, zo blijkt uit een interview deze week in de Volkskrant.
Zo’n internationale voetbalbond wil best wel eens een spelregeltje aanpassen, maar heeft als hoofdtaken toernooien organiseren en met de zweem van corruptie politieke spelletjes spelen.
Dat toernooien organiseren is elke keer weer ingewikkeld, maar tegelijk ook routine. Het gaat tot nu toe goed. En als het fout lijkt te gaan, kan het snel goed komen. Mexico deed het Wereldkampioenschap in 1986 omdat Colombia het toch niet voor elkaar kreeg. En als het in Qatar toch te heet en te beroerd qua arbeidsomstandigheden is voor een WK, dan zijn er nog genoeg stadions en cornervlaggetjes elders in de wereld te vinden. De mensheid heeft grotere problemen opgelost.
De vraag is waarom die bonden niet de leiders hebben die passen bij hun belangrijkste taak, toernooien organiseren. Het zou logisch zijn dat de top van zo’n bond bestaat uit een verzameling onkreukbare regelneven. Maar het zijn gelikte en, naar is gebleken, vaak corrupte bestuurders.
Met de Verenigde Naties is de FIFA de meest internationale organisatie die er bestaat. Dat betekent dat culturele aspecten een enorme rol spelen. Het gaat om het onderkennen van verschillen in omgang met emoties, macht, relaties enzovoort.
Interessante invalshoek voor de cultuurverschillen in de voetbalwereld is het perspectief van mannelijke culturen met waarden als geld, ambitie en uitdaging. Landen die daar in onderzoeken hoog op scoren zijn Japan, Mexico en Infantino- en Blatterland Zwitserland. Daartegenover staan biotopen die vooral vrouwelijke waarden borgen als samenwerking, welbevinden en zekerheid, zoals de Scandinavische landen. Dit is een belangrijk element in internationale organisaties dat tot problemen leidt als je het niet ziet. En sommige mensen zien het pas als ze het door hebben. De FIFA Chief Officer for Technical Development van Basten kennelijk niet, anders had hij wel wat voor elkaar gekregen. Hij heeft nota bene lang in Italië gewoond, een land dat hoog scoort op een masculiene cultuur. Blijkbaar heeft hij er alleen maar gevoetbald.
Van die vrouwelijke waarden, daar heeft juist de FIFA geen last van. Daarom zou een topvrouw een prima oplossing zijn. En iemand van buiten, anders blijft het systeem in stand. Dat kan overigens nu niet met de huidige spelregels. Maar zonder dat verander je de echte spelregels ook niet.
Wat zou het mooi zijn: saai, degelijk en binnenkort beschikbaar. Angela Merkel, schaff das bitte.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol