Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Nu leverbaar: Cruijff zonder gezeik

19 augustus 2015

Het Franse voetbalblad SO FOOT heeft een geweldige zomerspecial over Johan Cruyff. Geen probleem als je moeilijk Frans leest, de foto’s zijn overweldigend. Mijn favoriet: Cruijff die paginagroot op witte sokken de deur opent voor zijn schoonvader Cor Coster in een regenjas. Let op de tegeltjesvloer.
De beloofde entretien monumental maken ze 154 pagina’s waar. Typisch Franse “ABCDaire” achtige weetjes, mensen binnen en buiten de voetbalwereld die Cruyff anekdotes vertellen, afgewisseld met goed geschreven artikelen over talloze aspecten van Cruijff’s leven en een uitgebreid interview. Tot waarom je Cruijff of Cruyff kan schrijven, zoals ik hier interpreteer. Onfrans, want zonder vertaalfouten en met inlevingsvermogen. The Cats en Cruijff voor Fransen uitgelegd, dat werk.
Sommigen zullen zeggen, wat krijgen we nou Van de Pol? Jij en een Cruijff special, terwijl je hier in je blogs, in de Volkskrant, Trouw kritisch bent over De Verlosser? Dat komt zo, alles over Cruijff staat erin. Maar niet het gezeik bij Ajax van de laatste jaren. Ik heb hier mijn Cruijff terug, de icoon.
De Catalaanse schrijver Sergei Pamies vergelijkt in een mooi essay Cruyff met Miles Davis. Niet uniek, heb ik ook wel eens gedaan. Zijn punt: Cruyff is niet de beste voetballer ooit, maar wel de belangrijkste. Net als Miles niet de beste trompettist was, maar wel de jazz constant heeft vernieuwd. Wat er niet in staat, is waar Miles op uitkwam: You don’t have to play many notes, if you only play the right one. Misschien eens de juiste toon bij Ajax Johan, keertje kijken hoe dat werkt?

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol