Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Tweede in Betondorp

23 december 2019

De sportgeschiedenis van Diemen is samengevat in vijf straatnamen. Twee keer een schaatser, een bokser en keurig een zwemmende vrouw erbij. Een moeilijke taak was volbracht. De nood was zo hoog dat twee sporters in 2012 nog in leven waren bij de toekenning van de straatnamen. Straten vernoemen naar levende personen is taboe, ze kunnen nog van alles uithalen. Tenzij je van koninklijke huize bent. De gemeente Diemen week daar in dit geval van af. De redenering van de straatnamencommissie was dat de straten in Diemen vrijwel op zijn. Dit was de laatste kans om straten naar sporthelden te vernoemen.
Dan moet je ze wel hebben. Kandidaat Danny Blind leeft nog, maar dat is in Diemen dus geen punt. Wellicht wel dat hij bestuurder is bij Ajax. Dat is vragen om problemen.
Op één bord staat: Jan Brediuslaan (1930-2008) wielrennermeermalen winnaar amateurwedstrijden. Ik ken zijn broer en vraag George wat Jan gewonnen heeft. In ieder geval tweede in de Ronde van Betondorp van 1951. We zien het voor ons. Kleuter Cruijff langs de straat, met vader Manus voor de groentezaak kijkend naar de koers.
Ik zoek het verder uit in verschillende archieven en Jan Bredius duikt wel degelijk op als kampioen. Maar bij het voetbal, in 1949 met D.V.A.V..
Het zal toch niet waar zijn, dat je een straatnaam hebt verdiend door tweede te worden bij het wielrennen en dat betrokkenheid bij het meest legendarische moment in de Diemense voetbalgeschiedenis is genegeerd? Wil je weten hoe het zit, lees: http://hetiskoers.nl/tweede-in-de-ronde-van-betondorp/

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol