Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het verborgen Ajax drama

5 juni 2018

Als je in de stolp Amsterdam woont, is het een verrijking een nomadisch bestaan te leiden. Voetbal is al dertig jaar een gespreksthema dat lijntjes uitgooit door het hele land.
Vroeger was Ajax nog een club van overal. Er is van alles gebeurd bij Ajax het afgelopen seizoen. Wat telt is dat een groep jonge mensen met weinig levenservaring een traumatische gebeurtenis te verwerken krijgt onder leiding van iemand die net op het moment in het verwerkingsproces dat “het een plekje krijgt”, op een botte manier de laan wordt uitgestuurd. Los van dat het handboekjespraktijk is van zwakke, onervaren managers, is er een onderstroom.
Nederland kent een scheiding tussen zand en klei. In de kleigebieden kon je eeuwenlang op het al dan niet bevroren water je snel verplaatsen of varen naar verre oorden. Op het zand was er bij gebrek aan waterwegen weinig mobiliteit. De groep, de kring waarin je leeft, is op het zand tot op de dag van vandaag bepalender dan op de kleigronden. Dat merk je aan het verenigingsleven en gezamenlijk beleefde tradities in het Oosten en het Zuiden. De groep is bepalend voor het sociale leven en denken op een manier die de meer individueel ingestelde Randstedeling vaak niet begrijpt.
Het ontslag van Marcel Keizer heeft een eeuwenoude code doorbroken. Nu is een onomkeerbare doodzonde tegenover “de groep” begaan. Ik hoor het op de zandgronden elke week.
Klei is vruchtbaar, zand filtert.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol