Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Zonnekoning Joop (2)

4 maart 2016

Dat de voetballerij een apenwereld is met een meer dan hoog testosteron gehalte, wisten we al. Toch is het rapport dat deze week uitkwam in opdracht van Licentiecommissie van de KNVB over FC Twente weer onthutsend leerzaam.
Niet om stoer te doen, maar een aantal mensen wees me er op dat het Twente rapport eigenlijk al een klein jaar geleden redelijk heb samengevat (zonder het financiële aspect) hier in een Hard Gras blog (17 april 2015). Ook onderzoeker Ben Knüppe heeft dat al op sociale media laten weten. Hij heeft vakwerk afgeleverd met degelijk onderzoek en heldere conclusies en dat in een betrekkelijk korte tijd. Het is ook nog eens toegankelijk opgeschreven. Het rapport kun je lezen op de site van Twente. Vooral de vergelijking met een slecht familiebedrijf fascineert me. Iedereen kon het zien (zie de Hard Gras blog), maar iedereen verlamde elkaar.
Ik haalde in het blog van een jaar geleden Han Noten aan. Toen zonnekoning Joop Munsterman in 2008 tot voorzitter van de raad van bestuur van Wegener werd benoemd, stapte commissaris Noten meteen op. Heb Noten, die niet veel met voetbal heeft, nog eens gevraagd waarom: “Joop Munsterman, tsja, ik vertrouwde hem gewoon niet. Was er van overtuigd dat hij zich niet kon en wilde voegen in een gezonde bestuurlijke wereld van macht en tegenmacht.” Een man met ervaring ruikt het van kilometers afstand. Ton Heerts is wel in het mes gelopen bij Twente en ternauwernood de dans ontsprongen. Is toch ook net als Noten een bestuurlijk gepokt en gemazelde vakbondsman, daar leer je het wel.
Twee cliffhangers. Je kunt kampioen van Nederland worden, maar als je er een zootje van maakt is de ondergang nabij. Dus het systeem blijft zelfreinigend. Toch denk ik dat de bouwstenen voor weer zo’n rapport op een paar plaatsen elders voor het oprapen liggen op dit moment.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol