Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Batman

15 september 2017

Alle beelden die er op internet van een voetballende Boyko Borisov te vinden zijn, tonen min of meer hetzelfde: een vierkant, stierachtig wezen dat een penalty opeist, een wat hortend aanloopje neemt (het bovenlichaam lijkt zich te verslikken in de plotse versnelling van de benen) en de bal vervolgens laag in de hoek deponeert.
Boyko Borisov voetbalt als het maar even kan. Hij weet van geen ophouden. Toen hij op 24 augustus 2013 in de 54ste minuut als midvoor inviel voor de tweededivisieclub Vitosha Bistritsa tegen Rakovski – nummer dertien op de rug – werd hij zelfs officieel Bulgarijes oudste profvoetballer. Elke keer dat hij de bal beroerde, juichten de toeschouwers.
Tot een paar maanden ervoor was de reservespits president van Bulgarije geweest. Als voorman van de door hemzelf opgerichte, centrumrechtse GERB-partij was hij dat in 2009 geworden. In no-time bracht hij de staatsschuld terug, iets waarvoor Obama en Merkel hem complimenten maakten. Oorspronkelijk was Borisov gewoon politieman, later runde hij een beveiligingsbedrijf, maakte carrière binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en werd burgemeester van Sofia. In zijn vrije tijd haalde hij de zevende Dan in karate en coachte het nationale karateteam. Zijn bijnaam was Batman. Voor een Batman was Boyko Borisov wel tamelijk omstreden. Al in 2007 schreef het tijdschrift CQ over zijn innige banden met de maffia; de ook in Nederland actieve Servische topcrimineel Sreten Jocic zou jaren onaantastbaar door Sofia hebben kunnen lopen, met dank aan burgemeester Boyko. Begin 2011 kwamen er dan belastende geluidsopnamen naar buiten, evenals verhalen over het bedreigen van journalisten, witwassen en betrokkenheid bij liquidaties.
In het jaar dat hij Hristo Stoitchkov aanstelde als Bulgaars consul in Spanje, werd president Borisov Bulgaars Voetballer van het Jaar. Met 44% van de stemmen liet hij Dimitar Berbatov (van Manchester United) ruim achter zich.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen