Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Clubliefde

15 april 2013

Toen Abdon Porte, de aanvoerder van Club Nacional met een pistool in zijn hand op een frisse maartnacht in 1918 het veld van zijn geliefde Estadio Parque Central in Montevideo betrad, hoorde hij in de verte de kerkklokken luiden.

Twaalf keer. Middernacht. Hij luisterde even. In de verte blafte geen hond. Daarna zette hij de loop tegen zijn hoofd, haalde de trekker over en zeeg ineen op het gras waar hij zo van hield.

De volgende ochtend werd Abdon Porte gevonden: het pistool in zijn rechter- en twee afscheidsbrieven in zijn linkerhand. De eerste brief was gericht aan de voorzitter van Nacional, Jose Maria Delgado: “Lieve president, zorgt u alstublieft voor mijn moeder en mijn verloofde. U weet het beste, lieve president, waarom ik dit doe. Leve Club Nacional!” De andere brief was niet voor zijn moeder en ook niet voor zijn verloofde, met wie hij een paar weken later zou trouwen. Het was een liefdesepistel aan Nacional, zijn enige ware liefde. Enkele weken eerder had Delgado hem op  zijn kamer verteld dat de club afscheid van hem zou nemen. Abdons tijd zat erop, er stond een goede vervanger klaar. Abdon Porte moet het toen onmiddellijk geweten hebben. Was hij het immers niet die in een interview had gezegd: ‘De dag dat ik geen goede voetballer meer kan zijn, rest mij niets dan de kogel.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen