Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De geschiedenis van De IJzeren Gek

12 december 2013

Zijn naam laat zich lezen als de genadeklap voor iedere commentator die aanleg voor twijfel bezit.

Marcelo Amuchastegui.

Vrienden en bekenden noemden hem El Loco Fierro, De IJzeren Gek.
Vijanden en onbekenden trouwens ook.
 
Marcelo Amuchastegui was fan van Gimnasia La Plata Club. De harde kern van Gimnasia is met afstand de meest beruchte – en dat wil wat zeggen, in een land waar supportersgeweld al een eeuw lang een bron van voortdurende zorg is.
Marcelo Amuchastegui was de onbetwiste leider van de Gimnasia-supporters sinds de gedenkwaardige dag dat hij in zijn eentje plaatsnam in het Estudiantes-vak – en dat overleefde. Jarenlang was hij het officieuze eenmansorganisatiecomité dat alle knokpartijen in het Argentijnse voetbal coördineerde. Maar de legende die het langst over Marcelo Amuchastegui zal worden doorverteld, is die van zijn dood.
Juni 1991. De bende van El Loco treft bij de leider thuis de voorbereidingen om naar de uitwedstrijd tegen Rosario Central gaan als de telefoon gaat.
 
Iemand fluistert: ‘Als je vanmiddag naar het stadion komt, doden we je.’
Hierop verlaat de IJzeren Gek zijn huis, haalt al zijn geld van de bank, keert terug, schrijft een afscheidsbrief voor zijn vrouw en laat die, samen met het geld, achter op de keukentafel.
 
Die middag wordt Marcelo Amuchastegui door negentien pistoolschoten gedood.
 
Zijn as wordt verstrooid in het stadion dat zijn strijdperk was. Duizenden supporters bewenen de dood van de IJzeren Gek, ’s werelds meest legendarische hooligan.
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Frank Heinen

Lees alle blogs van Frank Heinen >

Frank Heinen